Baroque Bicolore

Barokmuziek is virtuoos, swingend, melodieus, ontroerend, puur.

In barokmuziek wordt geïmproviseerd, versierd, gekleurd en getimed.

Baroque Bicolore is gespecialiseerd in barokmuziek en de historische uitvoeringspraktijk. Wij vormen als duo de basis van Baroque Bicolore. De combinatie van klavecimbel / kistorgel en zang / blokfluiten leent zich voor allerlei meerkleurige programma’s met barokmuziek. Baroque Bicolore op facebook

Ook zijn we in de gelegenheid Baroque Bicolore uit te breiden tot een barokorkestje waarmee we een cantatedienst of andere (koor)werken kunnen begeleiden.

Voor contact en boekingen, klik hier. 

Als u door scrollt naar beneden, vindt u meer beeld- en geluidsmateriaal, programmavoorstellen en onze bio’s.

Wie zijn wij:

Baroque Bicolore is een duo dat bestaat uit Sonja Gruys, zang en blokfluit en Laura Hölzenspies, klavecimbel en kistorgel.

p1060595

Laura en Sonja hebben elkaar ontmoet tijdens de eerste dag dat zij beiden studeerden aan het Utrechts Conservatorium (huidige HKU) en hebben sindsdien regelmatig samengewerkt.

Sonja Gruys is oprichtster van en uitvoerend musicus in verschillende ensembles voor oude muziek. Hiertoe behoren de ensembles Baroque Bicolore, Blaes-tuigh, FaSuperLa en Internationaal Collectief Oude Muziek (ICOM). Sonja trad op in de Verenigde Staten, Mexico, Spanje, Tsjechië, Italië en Nederland. Zij gaf concerten op historische locaties zoals het Muiderslot, Huis Dever en Slot Loevesteijn. Zij organiseerde een optreden voor haar barokorkest ICOM in de “auditorio Nacional” te Madrid in samenwerking met het Spaanse kamerkoor van Pamplona. Verder was Sonja te horen tijdens grotere kunst- en kamermuziekfestivals zoals “kamermuziek in ’t groen”, en  “Boulevard festival”. Ook speelde zij in grotere produkties mee, zoals Monteverdi’s “Orfeo”, de Brandenburgse concerten van Bach (olv Jaap ter Linden), en in moderne orkestwerken van G. Kurtág (olv Reinbert de Leeuw).

Sonja studeerde blokfluit aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag en behaalde daar haar masterdiploma. Daarna studeerde zij zang bij Marjanne Kweksilber en Frans Huijts en volgde cursussen barokzang in Italië en Spanje. Op dit moment werkt Sonja verder aan de ontwikkeling van haar stem met de hulp van Rita Dams.

Sonja heeft masterclasses en concerten gegeven aan de universiteit van Guanajuato, (Mexico) en ze is als docente verbonden aan de Muziekacademie Den Haag, Dubbelsteyn te Dordrecht en geeft muziekles aan de opleiding “docent euritmie” van de Hogeschool Leiden.

Laura Hölzenspies studeerde piano bij Alwin Bär en Kyoko Hashimoto en klavecimbel bij Siebe Henstra aan het Utrechts Conservatorium. Als uitvoerend musicus specialiseerde zij zich in liedbegeleiding en kamermuziek met een speciale voorliefde voor hedendaagse en oude muziek. Zij volgde masterclasses bij o.a. Mitzi Meyerson, Thom Bollen, Boris Berman, Willem Brons en Elias Arizcuren.

Door de jaren heen werkte Laura samen met vele zangers, strijkers en blazers, zowel in duo- als in ensembleverband. Op het programma stonden werken van de vroege barok tot net geschreven muziek. Vaste ensembles zijn onder meer Baroque Bicolore, Animosa Trio en ART Ensemble. Laura trad op in Duitsland, Frankrijk, Italië, Brazilië en Nederland. Naast reguliere concerten werkte Laura ook mee aan muziektheaterproducties, zoals A Quest for the Holy Note en Tuin der Verbeelding (met muziek van J.B. Lully). Daarnaast coacht Laura zangers bij het instuderen van nieuw repertoire en werkt zij al vele jaren als pianodocente in een particuliere lespraktijk in Amsterdam en Utrecht. Aan de Muziekacademie Den Haag is zij verbonden als klavecimbeldocent, repetitor en ensembledocent voor barokmuziek.

Onder de naam Toucher Muziek combineert Laura haar activiteiten als uitvoerend en docerend musicus met onderzoek in de muzieksector, workshops en organisatorische activiteiten in de muziek.

Deze activiteiten zijn te volgen op www.toucher-muziek.nl

Onze verschillende concert programma’s

“Sorrowful songs and delightful airs“i.s.m. Theresa Burton. Een concert in samenwerking met een Engelse blokfluitist  en Engelse muziek voor zang, blokfluit en basso continuo.

engels concert-andere versieConcert met geestelijke vocale werken van Grandi, Cazzati en Schütz, afgewisseld met instrumentale werken van hun tijdgenoten.

Concert “Bach en zijn andere passie”

Concert “De Smaak van Vrede” concert naar aanleiding van de vrede van Utrecht. De Smaak van Vrede, een programma dat een inkijkje biedt in de verschillende muziekculturen van de landen die betrokken waren bij de Vrede van Utrecht (1713): Frankrijk, De Nederlanden, Engeland, Spanje en het zuiden van Italië. Er is sprake van wederzijdse beïnvloeding en dit is ook te proeven in de muziek uit die tijd.

Concert “Les Langueurs Tendres.”

Muziek uit de Franse en Engelse barok. Op het programma staat muziek van Montéclair, Marchand, Philidor en Purcell.

Advertenties