Bicolore

Bicolore bestaat uit Laura Hölzenspies (toetsen) en Sonja Gruys (mezzosopraan, blokfluit). Laura en Sonja vormen al ruim vijfentwintig jaar een muzikaal duo, sinds hun studie aan het Conservatorium van Utrecht, waar ze elkaar hebben leren kennen.

Laura studeerde daar piano en Sonja blokfluit, en later hebben zij hun studies aangevuld met respectievelijk klavecimbel en klassiek zang. Samen hebben ze veel mogelijkheden qua klankkleur en stijl en daar maken ze dankbaar gebruik van.


Zo zijn ze te horen met blokfluit en klavecimbel, zang en klavecimbel, zang en piano en soms zelfs met blokfluit en piano. Ze hebben vaak barokmuziek op het programma staan, maar ook het klassieke repertoire laten zij graag aan bod komen. Op deze pagina zijn verschillende voorbeelden van live opnames te beluisteren en staan voorbeelden van mogelijkheden van onze barok concertprogramma’s.

Op het moment hebben Laura en Sonja ook een klassiek recital zang-piano voor u klaar. Op het programma staan liederen van onder andere Strauss, Berg, Hahn en Schumann.Voorbeelden van klassieke muziek:

Barokmuziek is virtuoos, swingend, melodieus, ontroerend, puur.

In barokmuziek wordt geïmproviseerd, versierd, gekleurd en getimed.

Baroque Bicolore is gespecialiseerd in barokmuziek en de historische uitvoeringspraktijk. Wij vormen als duo de basis van Baroque Bicolore. De combinatie van klavecimbel / kistorgel en zang / blokfluiten leent zich voor allerlei meerkleurige programma’s met barokmuziek. Baroque Bicolore op facebook

Ook zijn we in de gelegenheid Baroque Bicolore uit te breiden tot een barokorkestje waarmee we een cantatedienst of andere (koor)werken kunnen begeleiden.

Voor contact en boekingen, klik hier. 

Als u door scrollt naar beneden, vindt u meer beeld- en geluidsmateriaal, programmavoorstellen en onze bio’s.

Wie zijn wij:

Baroque Bicolore is een duo dat bestaat uit Sonja Gruys, zang en blokfluit en Laura Hölzenspies, klavecimbel en kistorgel.

Laura en Sonja hebben elkaar ontmoet tijdens de eerste dag dat zij beiden studeerden aan het Utrechts Conservatorium (huidige HKU) en hebben sindsdien regelmatig samengewerkt.

Onze verschillende concertprogramma’s

Vocaal concert:

“Kleine geistliche Konzerten”

De “Kleine geistliche Konzerten” van Schütz zijn prachtige vocale solowerkjes begeleid met continuo. De muziek staat geheel in dienst van de tekst en is zeer expressief. Tijdens dit concert brengt Baroque Bicolore een aantal van deze geestelijke vocale werken van Schütz ten gehore, evenals van Italiaanse tijdgenoten Grandi en Cazzati. Afgewisseld met instrumentale werken vormt dit een expressief en sprankelend geheel.

“Fly swift”

Met Intieme pareltjes van Engelse grootmeesters combineert Baroque
Bicolore de briljant geschreven liederen van Purcell met de wonderschone
instrumentale muziek van Matthew Locke. Een nog jonge Handel verrast met
de cantate “Mensognere speranze”. Daarnaast staat een van zijn heerlijke
blokfluitsonates op het programma.

“Sorrowful songs and delightful airs

Een vocaal concertprogramma met muziek uit het Engeland van de 18e eeuw. In die tijd was Londen een muzikale smeltkroes waar veel componisten hoopten net zo succesvol te worden als Handel. Zijn flamboyante Italiaanse stijl vinden we terug in instrumentale werken van componisten als Geminiani en Barsanti. Verder staan er vocale werken van Purcell, Handel, en Pepusch op het programma. Dit is een concert in samenwerking met een Engelse blokfluitist Theresa Burton.

Instrumentaal programma:

 “De Smaak van Vrede” concert naar aanleiding van de vrede van Utrecht. De Smaak van Vrede, een programma dat een inkijkje biedt in de verschillende muziekculturen van de landen die betrokken waren bij de Vrede van Utrecht (1713): Frankrijk, De Nederlanden, Engeland, Spanje en het zuiden van Italië. Er is sprake van wederzijdse beïnvloeding en dit is ook te proeven in de muziek uit die tijd.

Concert “Les Langueurs Tendres.”

De instrumentale versie van dit programma bestaat uit elegante dansmuziek uit de Franse en Engelse barok. Op het programma staat muziek van Marchand, Philidor, Boismortier, Locke en Purcell.

Er is ook een vocale versie beschikbaar! Dit programma is geheel Frans en bestaat behalve uit elegante suites van Philidor en Boismortier uit smachtende liefdesliederen van de minder bekende componist D’ Ambruis.

Laura Hölzenspies studeerde piano bij Alwin Bär en Kyoko Hashimoto en klavecimbel bij Siebe Henstra aan het Utrechts Conservatorium. Als uitvoerend musicus specialiseerde zij zich in liedbegeleiding en kamermuziek met een speciale voorliefde voor hedendaagse en oude muziek. Zij volgde masterclasses bij o.a. Mitzi Meyerson, Thom Bollen, Boris Berman, Willem Brons en Elias Arizcuren.

Door de jaren heen werkte Laura samen met vele zangers, strijkers en blazers, zowel in duo- als in ensembleverband. Op het programma stonden werken van de vroege barok tot net geschreven muziek. Vaste ensembles zijn onder meer Baroque Bicolore, Animosa Trio en ART Ensemble. Laura trad op in Duitsland, Frankrijk, Italië, Brazilië en Nederland. Naast reguliere concerten werkte Laura ook mee aan muziektheaterproducties, zoals A Quest for the Holy Note en Tuin der Verbeelding (met muziek van J.B. Lully). Daarnaast coacht Laura zangers bij het instuderen van nieuw repertoire en werkt zij al vele jaren als pianodocente in een particuliere lespraktijk in Amsterdam en Utrecht. Aan de Muziekacademie Den Haag is zij verbonden als klavecimbeldocent, repetitor en ensembledocent voor barokmuziek.

Onder de naam Toucher Muziek combineert Laura haar activiteiten als uitvoerend en docerend musicus met onderzoek in de muzieksector, workshops en organisatorische activiteiten in de muziek.

Deze activiteiten zijn te volgen op www.toucher-muziek.nl

Advertentie