Zangles

Zingen doet bijna iedereen. Omdat het gewoon heel erg leuk is natuurlijk. Galmen in de douche, meeblèren met de radio, zingen in een koor of als solist, zingen is bijna even natuurlijk als lopen.

Toch valt er nog heel veel aan de natuurlijke stem te verbeteren of verfraaien.

De stem is een ingewikkeld apparaat van spieren, die we niet allemaal direct kunnen controleren. We kunnen aanleren welke spiergroepen de stem beïnvloeden, zodat we uiteindelijk een mooiere toon kunnen produceren, zonder dat we de stembanden forceren en schor worden.

Ik ben zelf klassiek geschoold en verder gespecialiseerd in muziek uit de renaissance en baroktijd en mijn zanglessen zijn dan ook gebaseerd op de klassieke zangtechniek.

In de zangles gaan we uit van een ontspannen stem – zonder druk op het strottehoofd – die een mooi, helder geluid produceert, waarbij de tekst verstaanbaar blijft.

Na enige tijd zangles  zal de stem sterker, helderder en mooier klinken. Ook zal de controle over de ademhaling beter zijn.

De zangles begint met een aantal ademoefeningen, gevolgd door een aantal oefeningen voor de stem. Deze dienen zowel als warming up, als om de techniek te oefenen. Na ongeveer 20 minuten gaan we verder met de muziek; liedjes, aria’s of koorpartijen. Hierin proberen we dan toe te passen wat je in de oefeningen geleerd hebt.

Alles bij elkaar duurt een zangles bij mij minimaal 45 minuten of zelfs (liever) een uur.

Zangles is mogelijk in Dordrecht bij Dubbelsteyn.

Advertentie